Pressemelding endring Ulf Thoresens Minneløp

27.04.2016

PRESSEMELDING

 

Ulf Thoresens Minneløp i ny «drakt», nå som internasjonalt eliteløp i juli 2016.

Ulf Thoresens Minneløp (UTM) har vært kjørt på Jarlsberg siden 1993. Minneløpet er en videreføring av det tradisjonsrike løpet Skandinavisk Grand Prix for 3-årige varmblodshester som er kjørt på Jarlsberg helt fra 1950 tallet. Opp gjennom årene har løpet hatt mange ungheststjerner som vinnere (Hr. Siem, Tamin Sandy, Lord Capar, Ride The Night, Raja Mirchi) og med superhesten Scarlet Knight som kanskje den mest kjente av alle.

Jarlsberg Travbane har i samråd med Det Norske Travselskap og Norsk Rikstoto og besluttet å endre løpets proposisjoner. Fra 2016 vil løpet bli kjørt som et løp rettet mot den internasjonale eliten over distansen 2100 meter med autostart. Det blir fra DNT’s side arbeidet med å fra 2017 gjøre løpet til et nytt UET-løp i Norge for elitehester(kun Oslo Grand Prix har denne statusen i Norge pr. dato). Som arrangør er Jarlsberg svært glad for at DNT og NR støtter endringen av Ulf Thoresens minneløp og vi mener dette vil øke fokus på løpet betraktelig da etablerte «stjerner» vil kunne bli å finne på startstreken. Norsk travsport har nå flere internasjonale topphester, og dette har selvsagt vært avgjørende for endringen. Det også viktig for Norge som travnasjon å være mer aktiv som arrangør for den ypperste internasjonale eliten en hva som har vært tilfelle de siste årene etter at Forus Open ble borte.

Det er også andre vurderinger som har vært vektlagt:

Skjerpede importrestriksjoner (straffegrunnlag minst kr. 200.000) gjør at det tas inn langt færre (så langt i år ingen) USA fødte 3-åringer hester til Norge. Denne kategori hest har fram til i år vært en viktig grunnstamme i UTM.

Det er i år kun 7 dager mellom UTM og kvalifiseringsløp i H.K.H. Kronprinsesse Märthas Pokalløp for 3-årige norskfødte varmblodshester på Biri. Det vanskeliggjør muligheten for å få norskfødte 3-åringer til start i UTM 10.juli.

«Premiechansningen» i Sverige (dobbel premiering i flere av klasseløpene for 3- og 4-åringer) medfører større fokus mot og søkning til løpene som er omfattet av denne ordningen. Utviklingen kan forventes forsterket i framtiden.

Øystein Dale

Daglig leder Jarlsberg Travbane

Tore Sten Hansen                            

Sportssjef Jarlsberg Travbane

Jan Hedrén

Sportssjef DNT