Hoppene skal kvale

Artikkelbilde
Uptown B. Girl og Lars Anvar Kolle er blant favorittene i årets JGP hoppeavdeling (fotos: hesteguiden.com)

V65 FREDAG 29. JUNI:
Fire kvalifiseringer til Jarlsberg Grand Prix hoppeavdeling innleder en spennende fredagskveld.

Med kun to uker til Grand Prix-travet starter får man en forsmak når 31 norskfødte 4-årige varmblodstravere skal kjempe om ti finaleplasser. Sprintløpet har i år en forhøyet førstepremie på 200.000 kroner som tilfaller vinneren under V75-lørdagen 14. juli. Det skal altså kjøres fire kval der det i tillegg til de to første også blir finaleplass på de to tredjehestene med best anvendt totaltid. 

UPTOWN BEST
Av årets deltakere er det elleve som har passert 100.000 inntjent, mens fire hopper har travet fortere enn 15.0 - det vil mao fort bli en hel del rekordforbdringer denne fredagskvelden. Både tjent mest og travet raskest har Trond Anderssen-trente Uptown B. Girl gjort med 380 tusen på konto og rekord 13.4 satt som femtehest i knallhardt selskap her på Jarlsberg sist fredag.

I det første kvalet med start kl. 18:30 er det kun syv hester på startstreken, mens det er åtte i de øvrige. Her blir Banker Hall-datteren 2 Chicamauga favoritt fra et perfekt startspor, men vil nok få kamp om finalebillettene av både 4 Beak's Princess og Solberg-traveren 5 Lonely On Line.

GODE MOTBUD
I det andre uttagningsløpet støter vi på nevnte 6 Uptown B. Girl, men hun møter etpar meget kapable damer som neppe vil stå med lua i hånda. Startraske 1 Ira Helevi har nemlig perfekte forutsetninger, og Gunnar Austevoll vil nok prøve å lede så lenge lampa lyser i jakt på Soir Des Tibur-datterens tredje strake seier. 4 Thai Merlot er ei skikkelig tøff merr som endelig travet feilfritt sist - da tok Andover Hall-avkommet en imponerende V75-seier ved å innhente millionhoppa Bold And Fresh.

NY JACKPOT
Det andre løpet er også starten på V65-spillet som igjen er begunstiget med ekstra penger i sekserpotten. Det ble som kjent svært favorittpreget i den doble jackpotomgangen på fredag og dermed gikk femmerpotten på nesten 1.1 million videre til denne omgangen - spillestopp er som vanlig 19:00.

Klikk for komplett program

BO HAR VINNEREN?
Den som kanskje har imponert mest blant hoppene er danske Bo Westergårds Credit Winner-datter 2 My Happiness E.P. Fireåringen har vunnet 5 av sine 8 starter, og leverte en strålende opphenting til annen etter galopp under V75-omgangen i mai.

Blir det mer jubel for eier Pål Granlund og trener og kusk Bo Westergård i årets JGP?

Verst i mot i kvalet blir trolig Tor Olav Waalers 5 Happilyeverafter samt bror Jan Kristians 7 Thai Mahal (e Andover Hall) som er en lillesøster til Thai Tanic. 

VA BENE RUNDT OM?
I det fjerde og siste kvalet blir Geir Kihle-trente 3 Lady Va Bene favoritt. Rite On Line-hoppa meldes behandlet og fit for fight, og hjemmekusk Lars Anvar Kolle vil nok prøve å lede hele veien sammen med den meget startraske damen som jakter karrierens sjette seier. Fra Sørlandet kommer dog Øystein Tjomsland med 4 Adonai som allerede har sprunget inn 286.500 kroner, mens også trøndergjest Jan Lyng har med to langveisfarende Moni-hester - spesielt 8 Moni Strong viste form ved å vinne i siste start, og kan være en luring med overpace i V65-3.

 Sportrekningen til finalen vil foregå rett etter at dette løpet er i mål

TREKK I HATTEN
Om det er små felter med få vinnerkandidater i de tre første V65-avdelingene er det en nærmest håpløs oppgave som møter spillerne i V65-4. Femten variable kaldblodshopper setter  hverandre i stevne, og hvem man setter først på ranken av de ti mest strekede er nesten hipp som happ. En som ihvertfall holder fin form er raske 12 Mørtvedt Edel og Ingeborg Engen som står perfekt inne i grunnlaget på favorittdistansen sprint. Med springspor og kun fem hester på strek kan kanskje Lome Elden-datteren være løsningen for de aller dristigste?

VINNER IGJEN?
Mens Mørtvedt Edel kun har vunnet en gang på 37 forsøk er favoritten i den femte avdelingen snakk om en av tidenes grunnlagsklatrere. 10 Alm Taragon startet karrieren først i fjor som femåring og på bare nitten starter har Lome Kongen-sønnen vunnet fjorten og tjent 965.000 kroner.
Den Lars O. Romtveit-trente hesten har stort sett konkurrert på lørdagene, og blir naturligvis storfavoritt til fredagens beskjedne førstepremie på 16 tusenlapper.

Feilet seg dog bort etter pause sist, men kan selvsagt ikke unngå å bli knallhardt betrodd. Tjue meter foran står dog en annen seksårig seiersmaskin i 4 Osingen som også kan skilte med fjorten seire og 24-rekord. På gang er dessuten 2 Røyns Skatt som travet 23.8 til tredje bak svært gode Tuxi Titan og Raggmunken sist. 

ELSKER JARLSBERG
I V65-finalen vil det trolig gå radig unna i et sprintløp for varmblodshester med høyest 240.000 kroner inntjent - helt perfekt til står 1 Ringo Playmate og Tom Erik Solberg. Seksåringen har vunnet fem løp det siste halvannet året - de fire siste er tatt på Jarlsberg fra sporene 2 - 4 - 2 og 2. Fra innerspor vil nok Tom Erik Solberg satse på å lede helt hjem. Verst i mot blir nok Frode Hamres 4 The First Time som sesongdebuterte ved å vinne på 13.0 på Sørlandet 20. mai samt fintstammede 9 I'm Ken som muligens kan få det sydd opp i rygg på favoritten.

MER THAI-SUKSESS?
Senere på kvelden skal V5-spillet avgjøres og Thai Mahals helsøster 8 Thai Chaiyo blir forgrunnsfigur i den fjerde avdelingen. Treåringen var overlegen da hun bokførte sin første seier her på Jarlsberg sist, og er nok en ungdom suksessduoen Waaler/Hop sikter på de klassiske oppgjørene med utover høsten.

Også Lars Anvar Kolle kan få en svært fin kveld på hjemmebane, og kanskje krones det hele med seier i V5-finalen? Her styrer han nemlig Anderssen-hoppa 4 Quiet Startlight som var god toer fra dødens sist, og som bør ha fine muligheter til å ta årets første pinne.

VEL MØTT TIL FLOTT SPORT OG SPENNENDE SPILL