Amatørene ordner cashen?

Skrevet av Pål Jensen,  13.01.2012
Artikkelbilde
Jarlsbergamatør Frank Lie har en sterk traver i Anders Knekten - blir det ny seier i kveld? (foto: hesteguiden.com)

Å spille de beste kuskene er ingen dum strategi, men i kveld går jeg litt mot strømmen.

Kveldens V5-spill ser på forhånd ganske lettløst ut med flere megafavoritter på farten, men jeg synes flere av dem lever farlig. Det er nettopp når store favoritter taper det kan bli virkelig høy utbetaling, og jeg finner den løsningen svært interessant denne gang.

De tre første avdelingene er hoppeløp og innledningsvis kommer toppkuskene Eirik Høitomt og Tom Erik Solberg ut med hver sin kjempefavoritt. Førstnevnte har funnet en fin oppgave for stallhesten 2 Sassy Lane, mens også Solberg har en god traver i Gottling-trente 5 The Taste Of Energy. Feltene inneholder bare få hester, og det koster ikke så mye å gardere - gevinsten er meget stor ved favorittfall. Sassy Lane imponerte da hun tetvant et lunsjløp fra spor tolv på Bjerke, men tapte som 1-oddser både før og etter. Før hesten kom til Høitomt var dessuten Shogun Lobell-datteren langtfra stø på beina, og når en hoppe i så lavt grunnlag blir streket på hele 93 prosent er det verdt å stoppe opp litt.

1 J.T.'s Sunshine står vakkert til i førstespor og husk at den fintstammede 4-åringen har vært ute mot tøffere motstand - travet 17.0 full vei som tredje bak Thai Merlot og Gazzas Image 20.11 i fjor. 5 Running Lindy var knallgod og vant sine to første starter i livet - bl.a. debuten her på Jarlsberg med fem lengder tross stor galopp. Har slitt siden, men varsles forbedret i trening. Er streket på latterlige 2 prosent! 6 Battle It Out har prestert godt i sin første sesong på banen, og er en naturlig gardering i jakten på karrierens tredje seier. 3 Lucy Springer og 4 Firegirl Fresh er heller ikke sjanseløse om favoritten ikke er på topp for dagen - da havner 9 av 10 bonger i søplekassa før moroa har begynt.

LEDER RUNDT OM?
I den andre avdelingen blir som nevnt 5 The Taste Of Energy hardt betrodd, og det er snakk om den beste hesten. Er dog innstrøket til et trangt fjerdespor i volta, og femåringen har opptrådt variabelt. Som i forrige avdeling synes garderinger lønnsomt all den tid favorittskapet er gedigent.

7 Borga Caprice er en hyggelig traver som har gjort noen fine innsatser i Halle-regi. Er startrask og sammen med Høitomt bærer det nok mot tet med 11-prosenteren. Vant fra siste indre på Kloster, men ikke umulig at det blir tetkjøring denne gang - uansett sikret en maksreise og meget spillbar. 6 Beak's Princess skuffet sist på Jarlsberg, men slik er hoppene - det var dessuten veldig vanskelig å hente noe i en hyperkjapp avslutning så Bye-traveren var litt unnskyldt. Kusken var superoptimist før løpet siden fireåringen kom fra flott 15.9-seier samt hadde vært uheldig i V75 ganger etter. Spennende fra perfekte forutsetninger i kveld. 4 Gany Dame vant greit i lunsjen sist, og står fint til både grunnlags- og spormessig denne gang. 3 Sylvia Azore har fått ett løp i kroppen etter lang hvile - svenskeimporten travet 14.9 som treåring! 2 O'Hara Crown er et langskudd streket på kun to prosent - vant faktisk et V65-løp rett etter importen, men har slitt siden. Kapasiteten finnes og nå som Roe-traveren er innstrøket til et førstespor tar jeg den med på feelingen. 8 og 9 har ikke vunnet på 72 forsøk, og gjør det vel ikke i kveld heller.

I V5-3 satser jeg hele budsjettet på to amatørkusker som sitter opp bak to kapable eldre damer.

1 Eldpia blir veldig vanskelig å rå på dersom hun traver feilfritt.

Står perfekt til på strek, men det gjelder for Ernst-Petter Knutsen å holde henne i rett gangart (foto: hesteguiden.com).

Vant tross galopp og tung reise sist og jakter sin fjerde seier på fem starter.

FUNGERER LYDIA?
Min klare luring i løpet er 3 Komnes Lydia som gjorde et råsterkt løp til annen debuten for Greger Forberg sist. Fungerte ikke i travet og var innen to galopper, men hadde likevel størst fart i mål. Nå varslet Forberg ny skoning, og for de som kan følge varmingene kan dette være en råfrekk banker som et foreløpig syvendevalg. Var meget god vinner etter trykker i tet i Reime-regi i Bergen i fjor - ja, alle tre seirene har vært ganske imponerende. Motstanden er dønn riktig, og fra førstespor bør hun komme seg godt avgårde.

Løpet er ellers vidåpent, og istedet for heldekk satser jeg på en småfrekk dobbeltbanker.  

UVISS STARTSIDE
I V5-4 er det fare for at fjorårets amatørchampion her på Jarlsberg, Øystein Bjørnstad blir overfløyet bak favoritten 1 Sunray Shadow. Den sterke hoppa møter helt riktig selskap, men sporet samt sprintdistansen taler klart i mot. En som fort kan sitte i føringen er Kristian Malmin bak 4 Bar Story og i såfall kan sjettevalget bli vond å fange. Vant et lunsjløp på Bjerke på 15.5 i august i fjor, og har en fin oppgave på papiret. 8 Spirit Rider K. er nok den beste hesten, men spor åtte på sprint er ikke gull. Spurtet dog meget fort til annen etter pause sist, men gjør sin første start på kort distanse i kveld. 9 American Sine er en grunnkapabel helsehest som er mer enn god nok på sitt beste - soleklar outsider sammen med 10 Kenny Pine som er variabel, men av de bedre i feltet. Niårige 2 Glazier's Diablo vant to løp i fjor, men fungerte dårlig i sine to siste starter - står fint til og får plass på storbongen.

ANDERS ER TØFFEST
I V5-finalen piler trolig favoritten 7 Garli Mollyn til føringen for dyktige Kai Johansen, og da er selvsagt Moe Odin-sønnen hesten å slå. Er klart best i tet, og vant lett to ganger i desember. Gjorde et godt løp til annen sist, og hadde full fart over mål. Jeg velger dog å doble med 2 Anders Knekten som var hesten som slo favoritten sist - tross et tøft løp. Anders Knekten er en meget solid traver som tåler å gjøre grovjobben selv, og fra et perfekt startspor skal 30-prosenteren på alle bonger. På storbongen streker jeg også for andrevalget 9 Gylden Tina som kom tilbake etter pause og vant direkte i V75 sist. Møter gutta nå, men Haakestad-traveren er meget hurtig til bens og kan sprute ned alle med rett reise. 

V5-FORSLAG (spillestopp kl. 18:30)

Lite, kr. 240,-
1,2,5,6
5,6,7
1,3
1,4,8,9,10
2,7

Stort, kr. 1296,-
1,2,3,4,5,6
2,3,4,5,6,7
1,3
1,2,4,8,9,10
2,7,9

LYKKE TIL - oppdatert pr. kl. 15:20