En soleklar og to tøffe

Skrevet av Pål Jensen,  05.11.2011
Artikkelbilde
Det kan bli store penger selvom Tom Erik Solberg atter sender folkebankeren Alm Taragon først over mål i V75-1.

Selvom Alm Taragon er en av årets største V75-favoritter er det ingen lettløst rebus i dag.

5 ALM TARAGON blir bare bedre og bedre og spillerne har gjort ham til kjempefavoritt streket på 84 prosent. Når andrevalget kun blir betrodd med seks prosent skjønner man at det er snakk om kupongras dersom Romtveit-traveren mot formodning skulle svikte. I et så vanskelig spill som V75 blir det dumt å spekulere i favorittfall da femåringen virker minst en klasse bedre enn hestene han møter fortiden.

Om Taragon de flestes holdepunkt i V75-innledningen er det alt annet enn plankekjøring utover dagen. Med 3.5 millioner omsatt lørdag morgen er dagens nest største favoritt kun streket på litt over halvparten av bongene. Vi snakker om 1 Espresso (55%) i den andre avdelingen, mens den av favorittene som er minst spilt er Wik Stjernen i kaldblodseliten som foreløpig er markert på 42%. Det sier alt om vanskelighetsgraden på dagens V75-omgang, og det blir fort en god slump på de som klarer syv rette.

Jeg tror det blir vrient å komme helskinnet gjennom alle avdelingene ved kun å streke fire-fem hester da de fleste løpene har langt flere seierskandidater. Derfor velger jeg istedet å sjanse på to reservebankere av det friske slaget som gjør at jeg kan gardere meg fornøyd i de øvrige avdelingene - det er ofte bedre å sjanse i etpar løp kontra å være på usikker is i 4-5 løp.

VIKTIG INFO
Når man skal singelstreke hester som ikke er favoritter er det svært viktig at kuskene har tro på seier og kjører deretter. Det er som regel vanskelig å få kuskene til å røpe for mye av taktikken på forhånd - spesielt om startsiden blir "vi får kjøre litt å se-frasen" hyppig benyttet. To kusker som har taktikken klar denne gang er imidlertid Per Oleg Midtfjeld og Noralf Brækken som kjører tredjerangerte hester streket på hhv 26 og 13 prosent - superinteressant da jeg mener det er snakk om hestene med størst kapasitet.

15 JULIANO RAGS har kjempet mot svært gode konkurrenter og gjort sine saker meget bra. Juliano Star-sønnen har vært i Sverige en rekke ganger, og han imponerte såpass at han fikk plass i årets Ulf Thoresen-løp. Både der og i forbindelse med Kriteriet var ikke hesten frisk, men nå varsles hesten skikkelig på gang igjen.

Juliano Star-sønnen klarte ikke å vinne noen av løpene i Sverige, men kjempet jevnt med knallgode hester som Go Green Pellini, Oasis Bi og Fredrik Laday. Og som regel gjorde Brækken-traveren mye av grovjobben selv - det må han belage seg på i dag også fra 20 meter tillegg. Da vi snakket med Noralf Brækken i går var det imidlertid ikke noe nøling - den reiseglade trønderen hadde slagplanen klar og aktet å benytte løpesnoren til fulle. Det betyr en svært offensiv satsning og med den formbeskjeden hesten ga sist med banerekord er det ikke umulig at Juliano Rags kan vinne dette selv etter en tøff forsering til dødens. Han er den klart mest herdede hesten i et felt som ellers er superjevnt og krever bred gardering. Da prøver jeg istedet en frekkis i V75-3.

BEST I BEGGE ENDER?
I finalen skal varmblodseliten ut å kjempe om hundre tusen, og også her satser jeg på at den mest meritterte står igjen som vinner. 7 GARLAND KRONOS tjente over 4 millioner i regi Lutfi Kolgjini ved bl.a. å vinne Åby Stora Pris etter skilleheat. Hesten har også vunnet mange storløp i Norge (Axel Jensen i 2007, Steinlagers Æresløp i 2008 samt Megaman Cup på Bjerke i fjor).

Under Grand Prix-travet på Jarlsberg i 2008 lekte han med bl.a. Tinita Love og vant på 13.1 full vei.

Åtteåringen ble i sommer sendt til dyktige Per Oleg Midtfjeld som har hatt stor suksess med gamle Kolgjini-travere tidligere, og etter en litt variabel innledning grunnet halstrøbbel viste Viking Kronos-sønnen flotte takter hjemme på Mysen sist. Lett til tet, og selvom motstanden var billig var det flott stil på vallaken ned oppløpet. Det er bedre konkurrenter å slå denne gang, men langt fra de kanonene som Garland er vant til å møte. Når så Oleg melder om full ladning fra start tror jeg saken er grei - tet og slutt. Det er nemlig ingen direkte startkanoner på innsiden og 10-traveren bør ha solide tetsjanser. Selvom Navy Seal og Makarov er sterke avsluttere tror jeg Midtfjeld styrer dette helt hjem. En flott banker også i DD-spillet (som jeg dog tror blir mer og mer spilt utover dagen).

FIRE KALDE FØLES BRA
I kaldblodseliten er det en kvartett som skiller seg klart ut etter at forhåndsfavoritten Moe Brage ble strøket.

4 Norheim Faksen skal være skikkelig på gang formmessig etter at avlssesongen er avsluttet, og her har tredjevalget fine muligheter til å lede V75-6 fra start til mål. Kan dog bli i hissigste laget, og på det store forslaget velger jeg å safe. 6 Feseth Lynet fortsetter å hevde seg med bravur, og selvom V75-triumfen i Bergen sist ble litt turbetont da de heteste motbudene feilet seg bort er det ingen tvil om at tiåringen holder flott form. Det gjør ikke 3 Åsajerven som kommer ut etter å ha blitt strøket i sin siste start. Er behandlet og meldes fit for fight, men Järvsöfaks-sønnen kan ikke bli annet enn en stor outsider inntil han viser seg frem fra sin beste side igjen. På papiret har dog niåringen et gaveløp, og streket på bare 15% er Åsajerven veldig spillbar denne gang. 11 Wik Stjernen var rågod toer i sin elitedebut. Igjen må Derbyvinneren runde garvede konkurrenter, men måten han sto på helt til mål i NM var meget tillitvekkende. Dog i overkant å gjøre 4-åringen til såpass klar favoritt fra denne utgangsposisjonen.

ALT ELLER INGENTING
Svært få V75-spillere velger å spille kun om syverpotten, men når man ser på utbetalingene for seks og fem riktige har jeg funnet ut at det er bedre å vente på fullklaff enn å sikre seg magre trøstepremier i ny og ne - ihvertfall dersom man satser litt større summer.

V7-FORSLAG (innleveringsfrist kl. 15:00)

Lite, kr. 192,-
5 Alm Taragon
1,2,3,9
15 Juliano Rags
2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,14
4,5,8,9,10,12,13,15
4 Norheim Faksen
7 Garland Kronos

Stort, kr. 1.344,-
5 Alm Taragon
1,2,3,4,9,10,12
15 Juliano Rags
2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,14
4,5,8,9,10,12,13,15
3,4,6,11
7 Garland Kronos

Tipsene er oppdatert pr. kl. 9:45 - LYKKE TIL!

Foto: hesteguiden.com